Ciasteczka na maśle orzechowym są pyszne - kruche, aromatyczne, jako, że w składzie nie mają kremu ani czekolady, dobrze znoszą upał (np. na pikniku). Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności.
Składniki:
500 g masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
400 g mąki pszennej
3 jajka
350 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka gęstego jogurtu
Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste - łączymy ze sobą wszystkie składniki. Powinniśmy otrzymać zwarte ciasto. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia - spłaszczamy, możemy użyć tłuczka do mięsa dla uzyskania ciekawego efektu (. zostawiamy ciastkom trochę przestrzeni do rośnięcia. Pieczemy koło 12 minut w temperaturze około 160 - 180 stopni (160 jeśli używamy opcji termoobieg i pieczemy na raz dwie blachy - ale wtedy pamiętajmy by zamienić je miejscami).
Gdy ciastka ostygną pakujemy do szczelnych puszek, lub torebek by pozostały kruche.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?