Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Proste ciastka migdałowe. Idealne do kawy. Albo herbaty. I do wina też

Joanna Boroń
Alla Boroń
Dziś mam dla was prosty i ekspresowy przepis na ciasteczka migdałowe. Bez glutenu, ale za to z wielką dawką smaku. Zróbcie je koniecznie!

Te ciasteczka to klasyki włoskiej kuchni - słodkie, aromatyczne. Do kawy, szczególnie gorzkiej, nie ma lepszych. By je przygotować potrzebna jest mąka migdałowa, czyli zmielone migdały - ale uwaga, sami ich nie mielcie, bo zamiast mąki prawdopodobnie uzyskacie masło migdałowe, też pyszne, ale nie o to nam chodzi, prawda?

Potrzebujemy:
280 gram mąki migdałowej
200 gram cukru
białka z trzech jajek
aromat migdałowy
ewentualnie płatki migdałów do obtoczenia ciasteczek.

Przygotowanie jest bardzo proste. Białka ubijamy - nie na sztywną pianę, nie jest to potrzebne. Cukier i migdały mieszamy, dodajmy piane i parę kropli aromatu. Lepimy 20 kulek. Możemy je obtoczyć w płatkach migdałowych. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturze około 170 stopni.

Ciasteczka powinny się lekko zrumienić - na wierzchu powinny być twarde, ale w środku miękkie.

Ciastka się dobrze przechowują. Podobno.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto