Podstawa jest ciasto - to z czym je zwiniemy to już nasza sprawa - może to być słodkie nadzienie maślano-cynamonowe, a może - tak jak w mojej wersji - masło orzechowe i malinowe konfitury, które mi przypominają typową kanapkę amerykańską.
Do ciasta potrzebujemy:
około 400 gram mąki
3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
60 gram masła (lub margaryny)
jajko
30 gram cukru
szczyptę soli
7 gram suchych drożdży lub około 20 gram świeżych.
Drożdże rozpuszczamy w mleku. łączymy wszystkie składniki - wyrabiamy ciasto. Kule ciasta przekładamy do miski (dobrze ja wcześniej naoliwić) i pozwalamy ciastu odpocząć - 5-10 minut.
Następny etap rozwałkowanie ciasta - potrzebny nam jest prostokąt długości około 40 - 45 cm, a szerokości około 40 cm.
Teraz czas na słodycz - możemy klasycznie posmarować ciasto miękkim masłem, posypać hojnie cukrem z cynamonem, ale moja wersja zakłada rozgrzanie dwóch czubatych łyżek gładkiego masła orzechowego i około 30 gram masła. Tą mieszaniną smarujemy ciasto. na to rozsmarowujemy cienką warstwę dobrej malinowej konfitury. Zwijamy - w rulon długości około 40- 45 cm. Ostrym nożem kroimy na 16 kawałków. Układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - miedzy naszymi zawijasami powinno być trochę miejsca, ale nie za dużo, bo powinny się posklejać. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy urosnąć przez około 60 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 160 - 170 stopni przez 20 minut - ale bądźcie czujni by za bardzo się nie spiekły, bo ciast straci na delikatności.
Ciepłe polewany odrobiną lukru, albo serkiem śmietankowym (około 80 gram) i masłem (około 40 gram) i cukrem do smaku.
Jemy - najlepiej jeszcze ciepłe!
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?