Na sporą blachę ciasta potrzebujemy:
3 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczyptę soli
1 szklankę maślanki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
oraz kruszonkę:
2/3 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki cukru
100 g masła (zimnego)
pół łyżeczki cynamonu, jeśli lubimy cynamon.
Do tego potrzebne nam będą owoce - 2-3 brzoskwinie albo jabłka pokrojone na plasterki, mogą być śliwki pokrojone na ćwiartki, morele, można dodać kilka jeżyn albo malin. Wszystko zależy od nas i zawartości naszej spiżarki.
Przygotowujemy dużą prostokątną blachę (20/30 cm albo podobną). Wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy suche składniki, w drugiej misce mokre. Łączymy razem i mieszamy chwilę - to bardzo ważne, by nie mieszać za bardzo. Ciasto będzie miało grudki -i świetnie, dzięki temu uzyskamy taką prawie drożdżową strukturę ciasta.
Przekładamy ciasto do blachy, układamy owoce. Mieszamy składniki kruszonki, posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Ustawiamy temperaturę na 160 stopni z termoobiegiem. Nie zaglądamy do ciasta, dajemy mu spokojnie pracować. Po 45 minutach sprawdzamy, czy jest pięknie upieczone, jeśli nie, dajemy mu jeszcze kilka minut. Dla efektu delikatnie przyprószamy cukrem pudrem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?