MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...
fot. JaStra/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Smardz

Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).

Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.

Zobacz również

Miejski Rzecznik Konsumentów w Skierniewicach w nowym miejscu

NOWE
Miejski Rzecznik Konsumentów w Skierniewicach w nowym miejscu

Obwodnica Staszowa, drugi odcinek już prawie gotowy! Wiemy kiedy pojedziemy [ZDJĘCIA]

NOWE
Obwodnica Staszowa, drugi odcinek już prawie gotowy! Wiemy kiedy pojedziemy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów