5 z 31
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Roślina ta jest bardzo dobrze znana osobom chorującym na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/cd/63/62c3d2a01cd5f_o_large.jpg)
fot. Oksana_S/GettyImages.com
Zioła na wysoki cukier we krwi. Naturalne napary dla osób z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym oraz insulinoopornością
Morwa biała
Roślina ta jest bardzo dobrze znana osobom chorującym na cukrzycę. Regularne jej spożywanie w widoczny sposób zmniejsza stężenie cukru we krwi. Naukowcy zaobserwowali, że stosowanie ok. 4 g wyciągu z morwy białej uwrażliwia komórki na działanie insuliny oraz wyrównuje glikemię. Liście morwy białej zawierają DNJ, czyli związek, który spowalnia rozkład skrobi na cukry proste, a tym samym zapobiega nagłemu wzrostowi glikemii. Morwy białej nie powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące. Jak przygotować napar? Wystarczy 1 łyżeczkę liści zalać wrzątkiem i parzyć ok. 15 minut. Po tym czasie napój należy odcedzić i wypić. Morwę można spożywać 2 razy dziennie.