MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Tak wyglądają resztki tej opolskiej cementowni. Obraz nędzy i rozpaczy

NOWE
Tak wyglądają resztki tej opolskiej cementowni. Obraz nędzy i rozpaczy

Opuścił Cracovię, ale już znalazł sobie nowy klub w ojczyźnie

Opuścił Cracovię, ale już znalazł sobie nowy klub w ojczyźnie

Polecamy

Szczepienie HPV dla dorosłych. Kiedy i czy można się zaszczepić?

GORĄCY TEMAT
Szczepienie HPV dla dorosłych. Kiedy i czy można się zaszczepić?

Agnieszka Dygant i Barbara Kurdej-Szatan w spodniach, które są hitem sezonu

Agnieszka Dygant i Barbara Kurdej-Szatan w spodniach, które są hitem sezonu

Wyśmienite leczo do słoików. Przygotuj je na wyjazd albo na zimę

Wyśmienite leczo do słoików. Przygotuj je na wyjazd albo na zimę