3 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e7/f7/5c9b8714c6b85_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?
Listeria monocytogenes (listerioza)
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.