Plany - to zbyt mało powiedziane, albowiem trwa już intensywny remont pomieszczeń po byłej cukierni w okolicach ul. Morskiej, którą Dom Miłosierdzia wynajął.
- Mamy nadzieję, że do połowy lutego prace się zakończą - informuje nas Ilona Czeszejko, wiceprezes Domu Miłosierdzia Bożego.
- Chcemy dzięki piekarni aktywizować zawodowo naszych podopiecznych. Wśród nich są piekarze i cukiernicy, ale będą tam też pracować osoby niezwiązane wcześniej z tym zawodem, które będą pomagać, a przy okazji uczyć się fachu. To bardzo ważne, żeby mieli jakiś cel, czuli się potrzebni. Inicjatorzy chcieliby, żeby przygotowywane w piekarni produkty były zarówno smaczne, jak i zdrowe.
- Chcemy bazować na osiągnięciach świętej Hildegardy, która słynęła ze swoich zdrowych wypieków. Panujemy wypieki dla cukrzyków, nadciśnieniowców, ale też zwykłe, popularne chleby czy bułki - dodaje pani Ilona.
Wypieki będą dostępne w Domu Miłosierdzia, w samej piekarni oraz w Kawiarni z Duszą. Jak informuje dyrekcja Domu Miłosierdzia, piekarnia będzie też zasilać jadłodajnię istniejącą we wspólnocie. Piekarnia to kolejny pomysł wspólnoty. Pierwszym było otworzenie trzeciej w Polsce kawiarni chrześcijańskiej.
- 8 lutego minie jej równo 2 miesiące. Jesteśmy naprawdę miło zaskoczeni ruchem oraz tym, że mamy tyle miłych opinii - cieszy się wiceprezes Czeszejko.
Zobacz także Otwarcie Domu Miłosierdzia Bożego w Koszalinie
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?