Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słodki pomysł na dynię. Nie tylko na Halloween!

Joanna Boroń
Alla Boroń
Skorzystajcie z tego, że dynie są wszędzie. Przygotujcie ciasto, które udać się nie może. Jest pyszne, aromatyczne, może kilka dni poleżeć w spiżarce, ale zwykle znika szybko.

Do przygotowania jednej blaszki ciasta - tzw. małej keksówki (wymiary około 10 na 30 cm) - potrzebujemy:

250 gramów dyniowej pulpy
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody (płaskiej, nie z górką)
szczyptę soli
po łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
pół szklanki dodatków - orzechów, czekolady, bakalii - ja lubię połączenie żurawiny i gorzkiej czekolady, oczywiście można ciasto zrobić i bez dodatków.

Z doświadczenia wam powiem, że warto podwoić ilość składników i upiec od razu dwie blaszki ciasta, bo znika bardzo szybko.

Zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga wielu zabiegów - wszystkie składniki po prostu musimy z sobą wymieszać - ale uwaga - pulpę dyniową musimy przestudzić! Nie potrzebujemy miksera, zwykła łyżka da radę.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Pieczemy w temperaturze około 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez 45 - 60 minut. Wszystko zależy od waszego piekarnika - ciasto powinno być dobrze wypieczone - koniecznie sprawdźcie wykałaczką, czy ciasto nie jest w środku surowe.

Ten dyniowy specjał można potraktować cukrem pudrem, można go polać cytrynowym lukrem, a nawet czekoladą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto