Do przygotowania jednej blaszki ciasta - tzw. małej keksówki (wymiary około 10 na 30 cm) - potrzebujemy:
250 gramów dyniowej pulpy
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody (płaskiej, nie z górką)
szczyptę soli
po łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
pół szklanki dodatków - orzechów, czekolady, bakalii - ja lubię połączenie żurawiny i gorzkiej czekolady, oczywiście można ciasto zrobić i bez dodatków.
Z doświadczenia wam powiem, że warto podwoić ilość składników i upiec od razu dwie blaszki ciasta, bo znika bardzo szybko.
Zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga wielu zabiegów - wszystkie składniki po prostu musimy z sobą wymieszać - ale uwaga - pulpę dyniową musimy przestudzić! Nie potrzebujemy miksera, zwykła łyżka da radę.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Pieczemy w temperaturze około 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez 45 - 60 minut. Wszystko zależy od waszego piekarnika - ciasto powinno być dobrze wypieczone - koniecznie sprawdźcie wykałaczką, czy ciasto nie jest w środku surowe.
Ten dyniowy specjał można potraktować cukrem pudrem, można go polać cytrynowym lukrem, a nawet czekoladą.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?