Kruche ciasteczka wymagają trochę pracy i czasu. Zagniatanie ciasta nie trwa długo, ale ciasto powinno odpocząć w lodówce. A potem jest etap wycinania. Mój ulubiony - moja kolekcja foremek jest dość imponujących rozmiarów.
Na 4 blachy ciastek potrzebujemy:
400 gram maki tortowej
200 gram masła
110 gram cukru pudru
jedno jajko
łyżkę kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli
opcjonalnie cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto (pomaga pokrojenie masła w drobną kosteczkę). Ciasto odkładamy do lodówki na pół gadziny.
Ciasto partiami wałkujemy na grubość około 4 mm. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem - pieczemy około 10 minut w temperaturze około 170 stopni. Jesteśmy czujni. Ciasteczka powinny się lekko zrumienić.
Jeść można jak tylko ostygną. Ale kilka dni w puszcze, albo szczelnym słoju im służy.
Polub nas
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?