Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na kruche ciasteczka. Takie jak robiły nasze babcie

Joanna Boroń
Kruche maślane ciasteczka za czasów mojego dzieciństwa to był nie lada rarytas. Dziś kiedy kupić można prawie wszystko ich smak dalej się broni. I wywołuje ciepłe wspomnienia.

Kruche ciasteczka wymagają trochę pracy i czasu. Zagniatanie ciasta nie trwa długo, ale ciasto powinno odpocząć w lodówce. A potem jest etap wycinania. Mój ulubiony - moja kolekcja foremek jest dość imponujących rozmiarów.

Na 4 blachy ciastek potrzebujemy:

400 gram maki tortowej
200 gram masła
110 gram cukru pudru
jedno jajko
łyżkę kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli
opcjonalnie cukier waniliowy

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto (pomaga pokrojenie masła w drobną kosteczkę). Ciasto odkładamy do lodówki na pół gadziny.

Ciasto partiami wałkujemy na grubość około 4 mm. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem - pieczemy około 10 minut w temperaturze około 170 stopni. Jesteśmy czujni. Ciasteczka powinny się lekko zrumienić.

Jeść można jak tylko ostygną. Ale kilka dni w puszcze, albo szczelnym słoju im służy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto