Na dwie blachy ciastek (po 12 sztuk na każdej) potrzebujemy
2 kubki płatków owsianych
kubek mąki
łyżeczkę sody
łyżeczkę cynamonu
łyżeczkę soli
3/4 kubka cukru
jajko
120 gram masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
tabliczkę posiekanej czekolady (według uznania, choć ja wybieram gorzką)
Masło i masło orzechowe miksujemy z cukrem i jajkiem na puszysta masę.
Płatki, make, sól, cynamon i sodę mieszamy. Dodajemy masła z cukrem i jajkiem oraz posiekana czekoladę. Mieszamy do połączania składników.
Szykujemy dwie blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia. Lepimy 24 kulki. Układamy po 12 na każdej blaszce i spłaszczamy - pamiętając, że ciastka urosną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez 10 - 15 minut. Powinny się lekko zezłościć. Po wyciągnięciu z piekarnika są delikatne, gdy wystygną stają się cudownie chrupiące.
Można je przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?