Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomysł na osłodzenie dobrowolnej kwarantanny - ciastka owsiane

Joanna Boroń
Alla Boroń
Chrupiące ciasteczka mają wyjątkową moc - potrafią choć na chwilę przegnać mroczne myśli. Te z dzisiejszego przepisu maja wiele zalet: są pyszne, łatwo je przygotować i dobrze się przechowują, więc nie trzeba ich zjadać wszystkich od razu, choć oczywiście można.

Na dwie blachy ciastek (po 12 sztuk na każdej) potrzebujemy

2 kubki płatków owsianych
kubek mąki
łyżeczkę sody
łyżeczkę cynamonu
łyżeczkę soli
3/4 kubka cukru
jajko
120 gram masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
tabliczkę posiekanej czekolady (według uznania, choć ja wybieram gorzką)

Masło i masło orzechowe miksujemy z cukrem i jajkiem na puszysta masę.

Płatki, make, sól, cynamon i sodę mieszamy. Dodajemy masła z cukrem i jajkiem oraz posiekana czekoladę. Mieszamy do połączania składników.

Szykujemy dwie blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia. Lepimy 24 kulki. Układamy po 12 na każdej blaszce i spłaszczamy - pamiętając, że ciastka urosną.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez 10 - 15 minut. Powinny się lekko zezłościć. Po wyciągnięciu z piekarnika są delikatne, gdy wystygną stają się cudownie chrupiące.

Można je przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na osłodzenie dobrowolnej kwarantanny - ciastka owsiane - Koszalin Nasze Miasto

Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto