Wąchaliście je tysiące razy, cieszyliście nimi oczy, dekorowaliście wnętrza. Nigdy jednak nie przyszło wam do głowy, żeby je jeść? A szkoda, bo nadają potrawom wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku. Mowa o jadalnych kwiatach. To one będą królować w sobotę i niedzielę w Ogrodach Hortulus Spectabilis.
Po raz pierwszy
Choć takie imprezy od lat organizowane są na świecie, w Polsce festiwal poświęcony kwiatom jadalnym odbędzie się po raz pierwszy. Organizatorzy jednak już zapowiadają, że impreza będzie cykliczna i ma stać się nową atrakcją Pomorza Zachodniego.
- Festiwal ma na celu pokazać naszym gościom, jak wiele jest kwiatów jadalnych i co można z nimi zrobić - wyjaśnia Iwona Bigońska z Ogrodów Tematycznych Hortulus. Atrakcje Ogrody Hortulus do festiwalu przygotowują się już od jakiegoś czasu. - Nasi eksperci będą pokazywać, jak przetworzyć kwiaty, aby były smaczne. By ich wspomóc, przygotowaliśmy kilka poletek z kwiatami jadalnymi, aby widzowie mogli je zobaczyć, a nasi kucharze mieli co zaserwować - dodaje Iwona Bigońska.
W programie festiwalu są też przewidziane porady dotyczące ogrodnictwa i uprawy roślin, zdrowego odżywiania się oraz prezentacja przetworów. Tym jednak, co najbardziej zainteresuje gości, będą na pewno pokazy kulinarne połączone z degustacją. Wśród zaproszonych gości jest Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książki pt. Pyszne chwasty.
Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
9-10 lipca, godz. 11-18
Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Bilety: 19 zł normalny, 15 zł ulgowy.
Więcej informacji: www.hortulus.com.pl
Zobacz także Kwiatowy savoir - vivre
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?