Receptura Paprykarza Szczecińskiego powstała w latach 60. XX wieku. W jego skład poza mięsem (uzyskiwanym ze ścinków powstałych przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych w kostki) z różnych gatunków afrykańskich ryb (m.in. gowik i pagrus)wchodziła sprowadzana z Bułgarii i Węgier pulpa pomidorowa, ostra afrykańska papryczka pima, warzywa i przyprawy. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej Gryfa w 1967 r. Sporą popularnością cieszył się nie tylko w Polsce, ale również USA, Japonii czy krajach afrykańskich.
Obecnie paprykarz nie jest już produkowany w Szczecinie a pod Sianowem (niedaleko Koszalina).
Paszteciki związane są ściśle ze Szczecinem od ponad 40 lat. Impulsem do ich powstania było otrzymanie przez SPOŁEM radzieckiej maszynki do wyrabiania "pierożków" Wyrób z ciasta drożdżowego z nadzieniem (najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek) do dziś cieszy się dużą popularnością, a oprócz Szczecina można go nabyć jeszcze w kilku miastach w Polsce.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?