Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

W ZSOT w Lublińcu rozpoczęła się matura. Zobaczcie zdjęcia!

NOWE
W ZSOT w Lublińcu rozpoczęła się matura. Zobaczcie zdjęcia!

Dobrowolna zasadnicza służba wojskowa przyciąga kolejne osoby [ZDJĘCIA]

NOWE
Dobrowolna zasadnicza służba wojskowa przyciąga kolejne osoby [ZDJĘCIA]

Polecamy

Do Polski wracają przymrozki! Wtorkowa noc będzie zimna

Do Polski wracają przymrozki! Wtorkowa noc będzie zimna

Rozwój małych gospodarstw. Więcej pieniędzy za ubiegły rok. Kiedy nabór 2024?

Rozwój małych gospodarstw. Więcej pieniędzy za ubiegły rok. Kiedy nabór 2024?

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion