Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jest niedziela bez handlu a wam zabrakło pieczywa? Mamy rozwiązanie!

Joanna Boroń
Nasza kolejna propozycja to pyszne drożdżowe rogaliki na maślance - to może być przebój waszego świątecznego - i nie tylko świątecznego - śniadania.

Są mięciutkie, maślane, idealnie komponują się ze słodkimi dodatkami (na przykład powidłami z dużą szczyptą przypraw korzennych) i z wytrawnymi. Oczywiście świetnie smakują też z samym masłem i szczyptą soli.

Składniki na 16 rogali:

550g mąki pszennej - może być taka do pieczywa
12g drożdży instant lub 25 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
200ml maślanki
150ml ciepłej wody
50 gram stopionego masła

Do wykończenia roztrzepane jajko i mak, sezam, kminek, czyli dodatek jaki lubimy najbardziej.

Mąkę, drożdże, cukier oraz sól mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajko, a następnie maślankę oraz wodę. Mieszamy wszystko i ugniatamy, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Dodajemy roztopione masło i raz jeszcze wyrabiamy.

Gotowe ciasto formujemy w kulę, i wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na około 1 - 1,5 godziny do wyrastania (powinno co najmniej podwoić objętość).

Możemy też takie ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce by spowolnić proces wyrastania.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg o grubości około 3 - 5mm i kroimy jak pizzę na 8 trójkątów.

Trójkąty ciasta zwijamy od podstawy ku końcowi i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że koniec ciasta znajduje się pod spodem, żeby rogale nie rozwijały się podczas pieczenia.

Uformowane rogaliki odstawiamy jeszcze na chwilę by zaczęły rosnąć.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem, albo inna mieszanką.

Pieczemy przez około 20 - 25 minut, aż się pięknie zarumienią.

Serwujemy. I żałujemy, że zrobiliśmy tylko jedną porcję.

P.S. Ten przepis może nas uratować w przypadku gdy zabrakło nam świeżego pieczywa, dlatego zawsze warto w zapasie mieć saszetki z suszonymi drożdżami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto