Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta bezglutenowa nie jest zła. W Koszalinie dowiodły tego specjalne warsztaty kulinarne

Roksana Wujkowska
Galaretki, ciasta...
Galaretki, ciasta... Roksana Wujkowska
5 grudnia w ZS nr 8 w Koszalinie odbyły się pierwsze bezglutenowe warsztaty kulinarne, które zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa wcale nie wyklucza jedzenia pyszności! Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów.

Na spotkaniu piekliśmy aromatyczne ciasto czekoladowe, pizzę z szynką i pieczarkami (przygotowaną w dużej części przez najmłodszych uczestników), a także chleb niezbędny w codziennym życiu każdego z nas. Chrupiąca skórka przygotowanego i upieczonego na warsztatach wieloziarnistego chleba była dużym zaskoczeniem dla uczestników. Większość stwierdziła, że właśnie tego zapachu ciepłego pieczywa najbardziej im brakuje. Starałam się dokładnie wyjaśnić sposób wykonania, rodzaj mieszanki i sprzętu użytego podczas zajęć. Goście byli mile zaskoczeni po wyjęciu i spróbowaniu pieczywa - jego zapachem i smakiem. Mam nadzieję, że zachęciłam uczestników do wypieków w domu.

Piekliśmy także aromatyczne czekoladowe ciasto na bazie gorzkiej czekolady. Słodki zapach rozchodzący się po sali uprzyjemniał rozkoszną chwilę oczekiwania. Ciasto (bezglutenowe!) wyglądało pięknie i smakowało rewelacyjnie.

Na warsztatach upieczono także pizzę z szynką i pieczarkami - okazało się, że brakuje w niej pieczarek, jednak nie popsuło to miłej atmosfery ani smaku pizzy. Pieczarki, uprzednio podsmażone, kładliśmy sobie na wierzch. Smakowało wyśmienicie. W chwili oczekiwania podjadaliśmy kruche ciasteczka z makiem, galaretki w kształcie serduszek i biszkopt z czekoladową śmietaną, posypany czekoladowymi wiórkami.

Według uczestników wszystkie potrawy były bardzo udane. Podczas spotkania dostępne były materiały Stowarzyszenia. Serdecznie witam nowych członków Stowarzyszenia, którzy zapisali się podczas warsztatów.

Bardzo dziękuję pani dyrektor Zespołu Szkół nr 8 w Koszalinie, Elżbiecie Mielnikiewicz, za możliwość zorganizowania warsztatów i pani Zuzannie Wilk za pomoc przy wypiekach, cenne wskazówki kulinarne i za życzliwość, z jaką nas goszczono w Zespole Szkól nr 8 w Koszalinie.

Pani dyrektor także uczestniczyła w warsztatach i już teraz serdecznie zaprasza nas na warsztaty pokazowe dla uczniów szkoły i na wiosenne warsztaty bezglutenowe.

Było to miłe popołudnie, wszyscy mieli zadowolone miny, okazywali radość ze wspólnego przygotowywania i degustacji potraw i wyrażali nadzieję na następne spotkanie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto