Przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności. Na jego przygotowanie i upieczenie nie trzeba też wiele czasu. Nie wierzycie? Spróbujcie!
Brownie to szczególny rodzaj ciasta - mało w nim mąki (są i przepisy, które nie zawierają jej wcale), niektórym wydawać się może, że jest zakalcem, ale taki właśnie jego urok - delikatne wnętrze powinna pokrywać chrupiąca skorupka.
Składniki na kwadratową blachę o boku około 20 cm:
165 g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
165 g cukru
3 łyżki mąki
czubata łyżka kakao
cukier waniliowy
szczypta soli
12 standardowych ciasteczek oreo, ja użyłam ich miniaturowych wersji.
Piekarnik musimy rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg).
Masło wraz z czekoladą (połamaną na kawałki) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Podczas rozcierania masy palcami nie powinniśmy wyczuć cukru.
Roztopioną czekoladę z masłem delikatnie łączymy z resztą składników. Tak otrzymaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka oreo kruszymy i wysypujemy na wierzch ciasta, delikatnie dociskając.
Pieczemy przez 25 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ten przepis łatwo zaadaptować dla potrzeb diet bez glutenu - mąkę można wymienić na tą migdałową (zmielone migdały) albo kokosową, a ciasteczka na orzechy np. pekany albo włoskie. Można też sobie ten dodatek całkiem darować.
Przepis można też modyfikować pod kątem aromatów - skórka pomarańczowa, płatki chili czy drobno pokruszone miętowe cukierki albo posiekany karmelizowany imbir dodadzą ciastu charakteru.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?