Ciasteczka na maśle orzechowym są pyszne - kruche, aromatyczne, jako, że w składzie nie mają kremu ani czekolady, dobrze znoszą upał (np. na pikniku). Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności.
Składniki:
500 g masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
400 g mąki pszennej
3 jajka
350 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka gęstego jogurtu
Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste - łączymy ze sobą wszystkie składniki. Powinniśmy otrzymać zwarte ciasto. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia - spłaszczamy, możemy użyć tłuczka do mięsa dla uzyskania ciekawego efektu (. zostawiamy ciastkom trochę przestrzeni do rośnięcia. Pieczemy koło 12 minut w temperaturze około 160 - 180 stopni (160 jeśli używamy opcji termoobieg i pieczemy na raz dwie blachy - ale wtedy pamiętajmy by zamienić je miejscami).
Gdy ciastka ostygną pakujemy do szczelnych puszek, lub torebek by pozostały kruche.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?