Zacznijmy od bardzo prostego koloru, jakim jest biały. Jeśli chcecie go uzyskać w sposób naturalny, wystarczy, że ugotowane jajka włożycie na kilka minut do ciepłej wody z octem. Skorupka najzwyczajniej odbarwi się i stanie się idealnie biała.
Trochę trudniej będzie z uzyskaniem koloru żółtego. Możecie go uzyskać, gotując jajka z dodatkiem kurkumy, curry, wymieszanych suchych liści brzozy i olchy, kory młodej jabłoni, rumianku, suchej łupinki cebuli oraz igieł modrzewiowych. Bardzo ładnie w koszyczku będą wyglądać też jajka pomalowane na złoto. Ten kolor otrzymacie dzięki łupinom orzecha włoskiego i łupinom cebuli (tych musi być więcej niż łupin orzecha).
Nie może być Wielkanocy bez błyszczących czerwonych pisanek. Jasny odcień czerwieni uzyskacie, dodając do wody żurawin i mrożonych malin. Jeśli interesuje was intensywniejszy odcień, zaopatrzcie się w łuski czerwonej cebuli, korę dębu, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny.
Różowy kolor kraszanek da wam sok z buraka. Musicie go tylko bardzo mocno rozcieńczyć. Nie wolno jednak trzymać jajek zbyt długo w wywarze, bo zmienią kolor na pomarańczowy. Bardzo modnym kolorem jest w tym sezonie fiolet. Nie jest on jednak tak prosty do uzyskania. Możecie skorupki jajek zabarwić płatkami czarnej malwy, owocami tarniny i czarnego bzu. Najważniejsze, że naturalne barwienie jajek może być świetną zabawą dla całej rodziny.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?