Dieta przeciw chorobom cywilizacyjnym © nrd/unsplash.com
[1/14]

Dieta przeciw chorobom cywilizacyjnym

Nie sposób przecenić roli zdrowej diety w zapobieganiu współczesnym chorobom cywilizacyjnym. Nadciśnienie, choroba wieńcowa, cukrzyca typu 2, nowotwory, choroby płuc, nerek, wątroby i mózgu czy niebezpieczne infekcje to obecnie najczęstsze przyczyny przedwczesnych zgonów, którym można zapobiegać na co dzień.

Znany badacz tych zagadnień, specjalista żywienia klinicznego i propagator diety złożonej z pełnowartościowej żywności pochodzenia roślinnego, doktor Michael H. Greger, na podstawie tysięcy badań naukowych ustalił listę produktów o kluczowym znaczeniu dla profilaktyki zachorowań i określił, ile należy ich spożywać na co dzień, by zapewnić sobie wszystkie składniki zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.

Jakie produkty wybierać, by nie chronić się przed chorobami serca, cukrzycą czy rakiem? Polecamy listę najzdrowszych produktów spożywczych, stworzoną na podstawie badań przez specjalistę żywienia klinicznego doktora Michaela Gregera. Sięgając po nie na co dzień zapewnisz sobie wszystkie składniki zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia!