Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich pyszności. Blogerka Ania zdradza nam swoje sposoby na smaczne święta.
Babeczki owieczki
www.maniawypiekania.pl
Składniki na masę:
• 125g serka mascarpone
• 100ml śmietanki kremówki
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na dekorację:
• marcepan
• pianki marshmallows
• białe perełki
• kostka gorzkiej czekolady lub czekoladowy pisak
Wykonanie masy:
Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki.
Wykonanie dekoracji:
Pianki pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy pianki mini marshmallows wystarczy przeciąć je na pół. Jeśli mamy duże to myślę, że trzeba je pociąg na 8 kawałków. Można to zrobić zarówno nożem jak i nożycami kuchennymi. Z marcepanu ukształtować głowy i uszka. Na główce zamocować uszka oraz oczy. Na oczach narysować źrenice za pomocą roztopionej gorzkiej czekolady i wykałaczki lub przy użyciu czekoladowego pisaka. Nosek zrobić za pomocą wykałaczki. Babeczki posmarować masą i przykleić do niej główkę wraz z piankami.
Czekoladowy mazurek z m&m's
www.maniawypiekania.pl
Składniki na ciasto:
• 250g mąki krupczatki
• 125g zimnego masła
• 4 łyżki cukru
• łyżka kwaśnej śmietany
• 1 jajko
• 2 łyżki kakao
• łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę:
• 175ml śmietany kremówki
• 175g gorzkiej czekolady
• łyżka cukru
• kilka łyżek powideł śliwkowych
• 100-150g drażetek czekoladowych typu m&m's
Wykonanie ciasta:
Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier i kakao i wymieszać je ze sobą. Wbić jajko. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany lub wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić je mniej więcej w stosunku 2:1 (z mniejszej części będzie uformowany brzeg ciasta).
Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 5-8 mm) i ułożyć na blaszce (standardowej prostokątnej) pokrytej papierem do pieczenia. Z pozostałej - mniejszej części ciasta uformować brzeg, np. w formie kuleczek, paseczków, wałeczków.
Brzeg mazurka można zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie to późniejszemu wypływaniu masy czekoladowej spomiędzy kuleczek). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić.
Wykonanie masy:
Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia rondelek. Do gorącej śmietany dodać cukier i czekoladę połamaną na kawałki i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, by masa trochę przestygła. Wystudzonego mazurka posmarować powidłem śliwkowym. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i rozprowadzić ją po całej jego powierzchni. Na Masie ułożyć m&m'sy wg własnego pomysłu. Warto układać w miarę regularne wzory, które ułatwią późniejsze krojenie mazurka. Gotowy mazurek schłodzić w lodówce.
Sernik z wiśniami
www.maniawypiekania.pl
Składniki na ciasto:
• 500g mąki pszennej
• 250g masła
• 150g cukru pudru
• 5 żółtek
• łyżka śmietany
• opakowanie cukru waniliowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Składniki na masę serową:
• 1kg twarogu do serników
• 125g cukru kryształu
• 30g cukru waniliowego
• 15g mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 jajka
• słoik wiśni w kompocie
• sok z połowy cytryny
• 100g masła
Składniki na pianę:
• 5 białek
• 150g cukru kryształu
• sok z połowy cytryny
• słoik wiśni w kompocie
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mącznej mieszanki. Wyrobić stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę (wyrabiać, aż masa stanie się jednolita). Ciasto podzielić w proporcjach 2:3. Większą część owinąć folią i włożyć do lodówki, a mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ma być delikatnie złote. Upieczony już spód wystudzić.
Wykonanie masy serowej:
Rozpuścić masło. Odstawić do ostudzenia. Wiśnie odsączyć na sitku. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zacznie jaśnieć zaczynamy dodawać twaróg sernikowy, a następnie rozpuszczone masło. Do masy serowej przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną), a na końcu dodać sok z połowy cytryny. Masę serową wyłożyć na wystudzony spód. Na masę serową wyłożyć wiśnie.
Wykonanie piany:
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy białka będą sztywne dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pianę rozłożyć na wiśniach i masie serowej, a następnie na pianie ułożyć drugą warstwę odsączonych wiśni. Na koniec wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na górę ciasta za pomocą tarki. Piec ok. 50-60minut w temperaturze 180 stopni.
Warstwy od dołu:
1. ciasto
2. masa serowa
3. wiśnie
4. piana z białek
5. wiśnie
6. starte ciasto
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i wielkanocną dekoracją
www.maniawypiekania.pl
Składniki na ciasto:
• 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
• 3/4 szklanki kakao
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• szklanka maślanki
• pół szklanki oleju
• szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej
• łyżeczka
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?