Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Projekt Kuchnia Rafała Lorenca wśród najlepszych restauracji

Katarzyna Chybowska
Rafał Lorenc dobrze już wrósł w koszalińskie środowisko
Rafał Lorenc dobrze już wrósł w koszalińskie środowisko Radek Koleśnik
Kuchnia Rafała Lorenca, znanego z udziału w 5. edycji Top Chefa, święci kolejne triumfy. Mimo że na rynku jest zaledwie od kilku miesięcy.

Projekt Kuchnia Rafała Lorenca mieści się w jednej z kamienic przy ul. Piłsudskiego. Lokal jest nieduży i kameralny. Serwowane tam jedzenie przypadło do gustu nie tylko koszalinianom.

- W rankingu rzetelnych opinii użytkowników serwisu Trip Advisor znajdujemy się na pierwszym miejscu wśród lokalnych restauracji. To nasz pierwszy duży sukces, mimo że na rynku jesteśmy zaledwie od pół roku - mówi Agata Kruss, menedżer restauracji.

- Bardzo się też cieszymy, że znaleźliśmy się w przewodniku Poland 100 Best Restaurants. To pierwszy taki przewodnik po najlepszych restauracjach w kraju. Jedzenie przed wszystkim Taki sukces nie byłby możliwy, gdyby nie szef kuchni - Rafał Lorenc, którego ogromny talent kulinarny mogliśmy podziwiać na Festiwalu Ulica Smaków w minioną sobotę.

Pan Rafał w zawodzie jest już od ponad 14. lat. Rodowity warszawiak, w nasze rejony zawitał najpierw żeby poprowadzić ekskluzywną restaurację w Mielnie. W tym roku otworzył własny lokal.

- Wiele osób pyta mnie, dlaczego chciałem zostać w Koszalinie. Zostałem, bo uważam, że to miasto ma ogromny potencjał. I, że brakowało w nim takiej restauracji jak moja - mówi Rafał Lorenc, szef kuchni Projektu Kuchnia.

- Koszalinianie otwierają się na nowe smaki, a my staramy się wyjść im na przeciw. W pół roku mieliśmy trzy karty. Obecna jest pewnego rodzaju kompromisem. Znajdują się tu dania bardziej klasyczne, ale też coś dla gości, którzy nam zaufali i chcą coś, czego nie znajdą nigdzie indziej. Znalezienie się wśród 100. najlepszych restauracji w kraju oznacza też, że i środowisko kucharzy zaczęło interesować się Koszalinem.

Dodajmy, że oprócz prowadzenia własnej restauracji Rafał Lorenc bardzo mocno angażuje się w ruchu na rzecz ochrony tradycyjnej kuchni regionalnej (slow food). W swojej restauracji korzysta często z lokalnych produktów.

Zobacz także 18. urodziny Świata Lodów. Festiwal Smaków w Galerii Emka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Projekt Kuchnia Rafała Lorenca wśród najlepszych restauracji - Koszalin Nasze Miasto

Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto