Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Paweł Petrykowski: mistrz Polski lodziarzy, kandydat na mistrza świata

Agnieszka Gontar
Rok temu w Rimini polska drużyna zajęła 3. miejsce. Czy pod wodzą koszalinianina uda się poprawić ten wynik?

Paweł Petrykowski, właściciel Lodziarni Petrykowska, która podwoje dla klientów otworzyła 16 maja, z wykształcenia jest ekonomistą. - Moja przygoda z lodami zaczęła się przypadkowo, od sezonowej pracy w czasach studenckich - opowiada. - Pracowałem przy produkcji lodów w jednej ze znanych koszalińskich lodziarni i szybko odkryłem, że robienie lodów, tworzenie nowych smaków, to moja życiowa pasja.
Pan Paweł 4 razy startował w mistrzostwach Polski lodziarzy - tytuł mistrza (w zespole z Przemysławem Putynowskim z Bydgoszczy) zdobył w lutym tego roku. - Te mistrzostwa były też eliminacjami do mistrzostw świata i zostałem so nich zakwalifikowany jako zwycięzca - nie kryje dumy.

3. cukiernicy i lodziarz
- Przemek z różnych względów zrezygnował z udziału w mistrzostwach w Rimini, dlatego musiałem zbudować nowy zespół, którego jestem kapitaniem - mówi Paweł Petrykowski. - Dołączyło do mnie 3. cukierników z Trójmiasta. Jeden będzie robił rzeźbę z lodu, drugi z karmelu, trzeci będzie odpowiedzialny za dekoracje , a ja za tworzenie lodów.

Panowie powoli zaczynają przygotowania do mistrzostw. - Teraz obmyślamy temat przewodni, do którego nawiązywać będą wszystkie nasze konkursowe prace. Zastanawiamy się nad żywiołami albo tematyką filmową - wyjaśnia.

Podczas trwających 3 dni mistrzostw każda z 14. drużyn będzie musiała przygotować wspomniane rzeźby, a ponad to: tort lodowy, 17 mini deserów (każdy złożony z 4. różnych smaków; czekoladowy jest obowiązkowy), puchar lodowy i przystawkę lodową (z lodów wytrawnych). - Ostatnia konkurencja to test umiejętności: trzeba przygotować lody z użyciem tajemniczego składnika - dodaje pan Paweł.

Udział w mistrzostwach świata jest kosztownym doświadczeniem. - Szacujemy, że minimalny koszt to 80 tysięcy złotych. Na tę kwotę składają się przygotowania, nauka rzeźby w lodzie i oczywiście produkty do przygotowania lodów, które muszą być najwyższej jakości - wyjaśnia P. Petrykowski. - Jedną z nagród w mistrzostwach Polski jest dofinansowanie wyjazdu kwotą 20 tysięcy złotych, resztę musimy zorganizować sami. Mamy już kilku sponsorów, ale to wciąż za mało.Zapraszam więc do współpracy tych, którzy mogą pomóc.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto