Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką
Czas : 1 godzina 15 minut
Składniki:
3/4 szklanki mąki
10 dag zimnego masła z lodówki ( pół kostki) + 1/2 łyżeczki do wysmarowania foremki)
1/3 szklanki białego cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśniej śmietany
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki
1,5 dużego jabłka
1 czubata łyżeczka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
Kruszonka:
1/3 szklanki mąki
3 dag masła
1/4 szklanki cukru
Przygotowanie
Pokrojone w plasterki masło wyrobić z mąką , cukrem, szczyptą soli , żółtkiem i śmietaną.
Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.
Jabłka umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić w cienkie plasterki.
W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać.
W garnuszku smażyć przez chwilę jabłka tak by zmiękły.
Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą.
Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ).
Rozpuścić masło do kruszonki.
Wymieszać w miseczce łyżką masło, mąką, i cukrem .
Wylepić foremkę zimnym ciastem.
Wyłożyć na nie jabłka.
Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut ( jeśli piekarnik mocno grzeje z góry zawinąć foremkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
W ostatnim momencie zdjąć przykrycie i zrumienić kruszonkę.
Wyjąć podawać na gorąco jak to crumble ( najlepiej się je łyżką ).
Można podawać z bita śmietaną lub lodami.
* Jedna uwaga - powinnam dać trochę więcej cukru bo kruszonka wyszła mi za drobna ale ze względu na Mamę nie chciałam robić za słodkiej
** Crumble to bardziej deser niż ciasto - w zasadzie w oryginale są to owoce przykryte kruszonką i tak zapieczone .W tej odmianie deseru sok z owoców wsiąka w ciasto ( czasem są to po prostu pokruszone biszkopty ) więc nie da się tego kroić jak ciasto .Pierwszy raz jak je jadłam byłam lekko zszokowana bo było podane na głębokim talerzu i z łyżką - ja aż taka angielska nie jestem :) podaje w miseczce z łyżeczką.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?