Wielki sukces działająca od 16 lat w Darłowie rodzinnej firmy państwa Jędrzejczyków - Przetwórstwa Spożywczego "Drobdar". Firma otrzymała z rąk wicemarszałka Sejmu RP - Ewy Kierzkowskiej laur "Orzeł Agrobiznesu". Marszałek podkreśliła, że "Orzeł Agrobiznesu" jest nagrodą prestiżową, a jej laureaci to elita branży żywnościowej. Jednocześnie z nagrodą "Drobdar" otrzymał licencję na oznaczanie swoich wyrobów znakiem "Orła Agrobiznesu".

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Tadeusz i Mieczysława Jędrzejczykowie za swoje produkty otrzymali wiele dyplomów, nagród, listów gratulacyjnych, laurów, statuetek. Kilka ważniejszych to: List Gratulacyjny Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego, List Gratulacyjny Prezesa Rady Ministrów RP Jerzego Buzka, Mistrz Agroligi - 2000, medal Koszaliński Produkt Roku - 2001, Złota Wiecha -2002, Srebrny Koszaliński Denar - 2003 i Złoty Koszaliński Denar - 2004 (nagrody gospodarcze Koszalińskiej Izby Przemysłowo - Handlowej dla najlepszych przedsiębiorców w regionie).- Razem z małżonką Mieczysławą zaczynałem 21 lat temu od obwoźnego handlu rybami wędzonymi, marynowanymi itp. Było to okres kartkowej sprzedaży mięsa. Ciężarowym samochodem z zakupioną rybą wyjeżdżałem w niedzielę o godz. 22. Po całonocnej jeździe o godz. 5 rano byłem w Płocku. Tam przespałem się godzinkę na kierownicy i o 6 rano otwierałem na targu kiosk rybny. Niekiedy już stała kolejka o długości około 100 metrów. Po dwóch dniach sprzedaży wracałem w środę, kupowałem rybę w puszkach słoikach i na wagę, zawoziłem do Płocka i tak w kółko przez cały rok - wspomina Tadeusz Jędrzejczyk. - Któregoś zimnego dnia popijając bulion wytwarzany w miejscowej firmie podszedł do mnie pewien pan i zapytał czy smakuje mi bulion. Nie ukrywam piłem go ze smakiem. Od słowa do słowa, okazało się, że nieznajomy był doświadczonym fachowcem w branży spożywczej. On mnie namówił do zainwestowania w pierwsze mieszalniki i inne maszyny do produkcji bulionów. Obecnie nasza spółka wytwarza i rozprowadza prawie 40 rodzajów produktów spożywczych.
Mimo konkurencji zachodnich firm "Drobdar" się rozwija i poszerza asortyment. Strzałem w "10" było opracowanie receptury i rozpoczęcie produkcji bulionu wegetariańskiego. - Od niedawna wysyłamy próbne partie naszych produktów m.in. do Estonii i Wielkiej Brytanii- dodaje T. Jędrzejczyk.

Wiadomości Koszalin, Wydarzenia Koszalin

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!