Składniki:
- 1 kg jabłek
- łyżka soku z cytryny
- po 2 łyżki płynnego miodu i cukru
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- bułka (bagietka lub 2–3 kajzerki)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- żółtko
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem, polewamy miodem, delikatnie mieszamy, zostawiamy na 1–2 godziny. Bułkę kroimy w cienkie plastry. Mleko dokładnie roztrzepujemy z cukrem pudrem i surowym żółtkiem. Dwie łyżki masła topimy. Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy połową posiekanych orzechów. Plastry bułki zanurzamy w przygotowanym mleku, następnie w stopionym maśle. Częścią tak przygotowanej bułki wykładamy dno i boki formy do pieczenia, później układamy warstwami: jabłka i plastry bułki. Na wierzchu powinny się znaleźć plastry bułki. Posypujemy pozostałymi orzechami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
Podajemy na gorąco, np. z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?