Składniki:
250 g płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki rodzynek
100 g mąki
100 g masła
3 jajka
70 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku po pieczenia
esencja migdałowa
Na patelni roztopić masło. Płatki uprażyć na patelni. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem. Połączyć z płatkami. Dodać posiekane bakalie i rozbełtane jajka. Z masy formować owalne ciasteczka. Ułożyć je na nasmarowanej blaszce. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka powinny być lekko zrumienione.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?