Katarzyna  Szadziul, kierownik działu handlowego i transportu w Młynach Stoisław o mąkach mogła by mówić godzinami Katarzyna  Szadziul, kierownik działu handlowego i transportu w Młynach Stoisław o mąkach mogła by mówić godzinami

Katarzyna Szadziul, kierownik działu handlowego i transportu w Młynach Stoisław o mąkach mogła by mówić godzinami (© Radek Koleśnik)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Za nami święto piekarza i cukiernika. To dzięki nim możemy cieszyć się pachnącym, chlebem, rumianymi bułkami, słodkimi babeczkami. Nie byłoby ich bez odpowiedniej mąki. A przecież to w naszym regionie działa jeden z największych młynów w kraju.

Kto z nas nie lubi zapachu piekarni, szczególnie o poranku. Chleby, bułki, ciastka i ciasteczka - wszystkie te cuda zawdzięczamy piekarzom i cukiernikom. 15 marca obchodzili oni swoje święto. W Kościele katolickim tego dnia wspomina się św. Klemensa.

Uczony na piekarza

Klemens Hofbauer-Dworzak spędził w Warszawie 20 lat w trudnych czasach rozbiorów Polski. Ten wielki jałmużnik wspierał wyżebranym groszem ubogich, chorych i bezdomnych. W porozumieniu z Hugo Kołłątajem zapoczątkował szkolnictwo zawodowe dla najuboższych. Tak powstały pierwsze w naszym kraju szkoły rzemieślnicze. Klemens Hofbauer-Dworzak w latach młodzieńczych wyuczył się zawodu piekarza. Jako czeladnik piekarski pracował w rodzinnych Tasovicach na Morawach. Po wstąpieniu do zakonu opiekował się klasztorną piekarnią i osobiście wypiekał chleb dla współbraci zakonnych. Nic więc dziwnego, że to on właśnie został wybrany patronem cukierników i piekarzy.

Nasza koszalińska chluba


Ze złej mąki chleba nie będzie- mówi stare polskie porzekadło. A odpowiedniej mąki szukać trzeba w dobrym młynie. Nasze piekarnie mają szczęście. Tuż pod ich nosem działa bowiem jeden z największych i najnowocześniejszych młynów w Polsce - Młyny Stoisław. Piekarze wysoko cenią sobie mąki ze stoisławskiego młyna, ze względu na ich wysoką jakość, a współpraca z młynami trwa od dziesięcioleci. Mąki, kasze i płatki trafiają zresztą nie tylko do koszalińskich piekarni i sklepów, ale również w najodleglejsze zakątki Polski oraz do klientów z Wielkiej Brytanii, Holandii i Niemiec.

Firmowy sklep Młynów Stoisław mieści się przy ul. Morskiej 17 w Koszalinie. Tak zawodowcy, jak i my, amatorzy, znajdziemy w nim wszystko, co potrzebne do stworzenia własnego wypieku. A jego głównym atutem jest rzadko spotykana na rynku jakość oraz pełny asortyment półproduktów.

- W naszej ofercie są przede wszystkim mąki, kasze i płatki własnej produkcji, ale nie tylko. Zależy nam, aby nasi klienci w jednym miejscu mogli znaleźć wszystko czego potrzebują do wypieków. Dlatego też, w naszym sklepie firmowym kupić można wszelkiego rodzaju dodatki do pieczenia chleba jak na przykład: ziarno słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę i wiele innych, ciekawych produktów. Wobec oczekiwań koszalińskich klientów i ich coraz większej świadomości na temat tego, co jedzą i jakiej jakości, wyodrębniliśmy również w naszym sklepie półkę ze zdrową żywnością - wyjaśnia Katarzyna Szadziul, kierownik działu handlowego i transportu w Młynach Stoisław.

W domowym zaciszu

Coraz częściej decydujemy się na domowe wypieki i mamy tu na myśli nie tylko ciasta, ale również własny chleb i bułki. Co tu kryć: chleb domowy jest smaczniejszy i nie da się go porównać z żadnym kupowanym pieczywem, nawet tym najlepszym.- Klienci często mają swoje sprawdzone przepisy, ale lubią też poeksperymentować. Do naszego sklepu trafiają też osoby, które po raz pierwszy planują upiec swój własny chleb. Nasza obsługa ma dla nich garść dobrych rad i dobrych, prostych przepisów - dodaje nasza rozmówczyni.

Przepis na domowy chleb

Składniki:
mąka pszenna typu 500 - 500
mąka pszenna typu 1850 graham - 500
mąka żytnia typu 720 - 300
drożdże - 10 dag
sól - 2 łyżki stołowe
cukier - 2 łyżki stołowe
woda - 1 l

Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z solą i ewentualnymi dodatkami (patrz niżej) na sucho. Rozprowadzić dokładnie drożdże i cukier w wodzie i dodać do wcześniej wymieszanych mąk. Wszystko razem mieszać do uzyskania równomiernej konsystencji. Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po uzyskaniu dwukrotnej objętości przełożyć do foremki. Uwaga! Foremkę wypełniamy maksymalnie do 3/4 wysokości i pozostawiamy do czasu, aż ciasto wyrośnie. Wstawić do nagrzanego do 200. stopni piekarnika i piec 45-60 minut.

Uwaga!Można dodać do ciasta chlebowego takie składniki jak: płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, otręby pszenne.

Z regionu

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!