Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
869 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Apetyczne ciasta na Dzień Dziecka smakujące jak batonik. Wybieraj spośród 5 przepisów
Szukasz pomysłu na pyszne ciasta na Dzień Dziecka, które smakiem przypominają popularne słodycze? Zachęcam cię do zrobienia 5 deserów, w tym bez pieczenia....
Obłędnie pyszna kanapka z tuńczykiem. Ten przysmak posmakuje każdemu
Najprostszą i najszybszą przekąską na drugie śniadanie, lunch lub kolację są kanapki. Jednak standardowe połączenia składników mogą się zwyczajnie przejeść....
Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść
Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi rozpływającym się w ustach kremem śmietankowym to włoskie maritozzi. Ciasto jest delikatne jak chmurka, a ubita...
Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać
Ugotowanie kaszy gryczanej na sypko nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się prostych zasad, które gwarantują zachowanie konsystencji. Zazwyczaj doprawiam je...
Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!
Na śniadanie lub słodki podwieczorek podaję puszysty i dość uniwersalny omlet na maślance. Gwarantuję, że podany nie tylko na słodko zadowoli każdego smakosza....
Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków
Wyśmienity fish burger to rodzaj kanapki z kotletem przyrządzany z białej ryby. Często wybieram dorsza, który jest mięsisty i można łatwo go panierować....
Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej
Domowe sezamki to rodzaj ciasteczek-batoników, którymi zajadano się w latach 90. XX wieku. Mogą być to dla ciebie czasy młodości. Ta słodka przekąska smakowała...
Idealny napój z bąbelkami na lato. Zrób domowe piwo imbirowe i zaskocz gości
Szukasz pomysłu na wykorzystanie świeżego imbiru? Zachęcam cię do zrobienia prostego, choć wymagającego cierpliwości i czasu piwa imbirowego. Ten bezalkoholowy...
HIT DNIA
Wyśmienite muffiny z borówkami. Będziesz je bezkarnie podjadać
Domowe muffiny z borówkami są bardzo szybkie do zrobienia. Ciasto wymieszasz w 10 minut, a upieczesz je w mniej niż kwadrans. Polecam ci sięgnąć po maślankę,...
Takiego deseru jeszcze nie jedliście. Zrób gofry z popularnym owocem
Masz ochotę na małe co nieco? Polecam zrobić niecodzienne gofry. Weź jajka, mleko, mąkę, banany oraz proszek do pieczenia i zabierz się do pracy. Przyda się też...